Besparingen op begeleiding vrijgekomen zedendelinquenten desastreus

Besparingen op begeleiding vrijgekomen zedendelinquenten desastreus

dinsdag 7 juli 2015

Ik ondervroeg minister Vandeurzen over de desastreuze impact van de besparingen op de steuncentra die vrijgekomen zedendelinquenten begeleiden.  

De impact van de lineaire besparingen op de steuncentra die vrijgekomen zedendelinquenten moeten begeleiden is desastreus: de federale subsidies verminderen namelijk met 20 procent.

Daardoor zullen twee van de drie centra wellicht medewerkers moeten ontslaan, wat langere wachtlijsten tot gevolg heeft. In Brussel dreigt het steuncentrum, dat jaarlijks 300 zedendelinquenten opvolgt, zelfs zijn deuren te moeten sluiten. Deze drie gewestelijke steuncentra verrichten een bijzonder belangrijke taak in onze maatschappij, gezien zij pedofielen en verkrachters die vrijkomen onder voorwaarden behandelen om verval te voorkomen.

De voorzitter van de Brusselse rechtbank van Eerste Aanleg Hennart reageerde inmiddels verontrust dat men situaties aan het creëren is zoals in de tijd van de affaire Dutroux, als de regeringen op dit ingeslagen pad verdergaan.

Minister van Justitie Koen Geens reageert op de kritiek door naar de gemeenschappen te verwijzen om eventueel daar bijkomende subsidies voor de steuncentra te halen, nu de federale subsidies met 20 procent dalen.

In de commissie welzijn ondervroeg ik daarom minister Vandeurzen of hij zijn verantwoordelijkheid hiervoor zal opnemen of hij samen met de magistratuur zal protesteren tegen de beslissing van de federale minister van Justitie.

Lees het verslag via deze link.
Bekijk het beeldverslag via deze link.